0
Anatomia Jedzenia – zdrowa filozofia życia
Anatomia Jedzenia Spaghetti dla mięsożerców
Przepisy

Spaghetti dla mięsożerców i wegan

Drodzy Honorowi Dawcy Krwi, Weganie i Mięsożercy! W ramach akcji #ŻelaznaDietaKrwiodawców organizowanej przez Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Zielonej Górze przygotowałam dla Was propozycje posiłków bogatych w żelazo.

Dziś mam jeden przepis zmodyfikowany specjalnie pod Wasze potrzeby i preferencje. W akcji będziemy dbać o każdego!

SPAGHETTI Z BIAŁĄ FASOLĄ – składniki na 2 porcje:
– makaron spaghetti pełnoziarnisty 200 g
– fasola biała konserwowa 200 g (1 puszka bez zalewy)
– pomidory z puszki (krojona) 400 g (1 puszka)
– koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
– czosnek 2 ząbki
– chilli w płatkach 1/2 łyżeczki
– rozmaryn 1 łyżeczka lub 1 gałązka
– skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka
– pieprz i sól do smaku
– oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
– szpinak świeży 3-4 garstki
– płatki drożdżowe 1/2 łyżki
– natka pietruszki 2 łyżeczki
– pestki dyni 2 łyżki.

Przygotowanie wegańskiego spaghetti z białą fasolą:
1. Makaron ugotuj al’dente.
2. Czosnek posiekaj i dodaj do dużej patelni razem z chili i skórką z cytryny oraz rozmarynem.
3. Wlej oliwę i podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 minuty (uważaj, aby nie przypalić czosnku – zgorzknieje).
4. Dodaj odcedzoną fasolę. Całość dopraw pieprzem i solą.
5. Dodaj szpinak i pomidory. Zagotuj, dopraw koncentratem.
6. Połącz z odcedzonym makaronem.
7. Przed podaniem posyp płatkami drożdżowymi, pestkami dyni i zieleniną.

Anatomia Jedzenia Spaghetti z fasolą
Wersja dla wegan

SPAGHETTI Z WOŁOWINĄ- składniki na 2 porcje:
– makaron spaghetti pełnoziarnisty 200 g
– mięso wołowe z polędwicy mielone 150 g
– pomidory z puszki (krojona) 400 g (1 puszka)
– koncentrat pomidorowy 2 łyżki
– mleko spożywcze 2% 1 łyżka
– czosnek 2 ząbki
– cebula 1/2 sztuki
– marchew 1 sztuka
– oregano suszone 2 łyżeczki
– pieprz i sól do smaku
– oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
– parmezan 1 łyżka stołowa
– natka pietruszki 2 łyżeczki

Przygotowanie:
1. Mięso podsmaż na oliwie z posiekaną cebulą i startą na dużych oczkach marchewką.
2. Dodaj pomidory i przyprawy.
3. Zagotuj, w razie potrzeby podlej wodą i dopraw koncentratem + dodaj mleko.
4. Na talerz wyłóż ugotowany makaron i polej go sosem.
5. Potrawę posyp natką, pestkami dyni i parmezanem.

Anatomia Jedzenia Spaghetti z wołowiną
Wersja dla mięsożerców

💚 Do dwóch wersji polecam lekką sałatkę z kiełków z dodatkiem oleju lnianego, który ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. sprawdza się w walce ze złym cholesterolem, poprawia wygląd skóry.

SAŁATKA Z KIEŁKÓW – stanowi idealny dodatek warzywny do dania głównego. Jeśli macie problem ze spożyciem odpowiedniej ilości warzyw, to gorąco polecam stosowanie takich małych miseczek ze zdjęcia i uzupełnianie ich warzywami pod różną postacią – surowe, kiszone, gotowane.

Składniki na 1 porcję:
– kiełki brokuła 2 łyżki
– papryka 1/4 sztuki
– ogórek 1/4 sztuki
– olej lniany 1 łyżeczka.

Przygotowanie:
1. Warzywa pokrój, połącz z kiełkami i skrop olejem lnianym.
2. Zjedz do dania głównego.
SMACZNEGO! 🙃

Dziękuję, że jesteście i dajcie znać, czy podjęliście rękawice i zrobiliście spaghetti w domu.

No Comments

    Leave a Reply