0
Anatomia Jedzenia – zdrowa filozofia życia

Poznajmy się!

Anatomia Jedzenia… ta nazwa i to miejsce nie powstały przypadkiem.
 
Ale zacznijmy od początku, bo przede wszystkim wypada się przedstawić – Anna Kowalczyk (do niedawna jeszcze Pachciarek)
DIETETYK z pasji, zawodu i wykształcenia.
 
Uważam, że gdyby od najmłodszych lat uczono, jak i co jeść, aby odżywiać swój organizm oraz zachować zdrowie,
to najprawdopodobniej, nie spotkalibyśmy się na tej stronie.
 
Ukończyłam studia na kierunku dietetyka ze specjalizacjami żywienie w sporcie i odnowie biologicznej (licencjackie)
oraz dietetyka spersonalizowana i psychodietetyka (magisterskie).
 
 
 Na co dzień uczę jak JEŚĆ smacznie, zdrowo, kolorowo oraz realizować swoje cele,
np. redukcję masy ciała, poprawę stanu zdrowia, wyników sportowych czy relacji z jedzeniem.
 
Edukuję żywieniowo, działam psychodietetycznie, po to aby moi podopieczni mieli pozytywny stosunek do jedzenia
– bez nakazów i zakazów! To naprawdę jest możliwe.
 

Układam także plany żywieniowe:
-odchudzające,
-dla osób z insulinoopornością,
-niedoczynnością tarczycy,
-chorobami układu krążenia,
-dla kobiet planujących ciążę,
-oraz osób aktywnych fizycznie.

Prywatnie nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia i aktywności fizycznej…

Uwielbiam gotować! W kuchni eksperymentuję, poszukuję i testuję nowe przepisy. Moje kulinarne wariacje są zawsze weryfikowane przez najbliższych.
Dokładam wszelkich starań, aby obalić mit, że “dieta” musi być nudna i niesmaczna.

1. Jaglanka z owocami jagodowymi i płatkami migdałowymi 2. Koktajl malinowo-brzoskwiniowy z orientalnym akcentem 3. Koktajl z pietruszki
4. Pieczone kotlety z indyka podane z kaszą orkiszową i wiosennymi warzywami
 
Regularnie uprawiam sport – 4 x w tygodniu ćwiczę crossfit, a w wolnych chwilach biegam, jeżdżę na rowerze, rolkach…
Co jakiś czas biorę udział w imprezach sportowych, aby sprawdzić swoją kondycję
i poznawać nowych ludzi zakręconych na punkcie sportu.
 
1. Wiosenna przejażdżka rowerem 2. Mój pierwszy Runmageddon – Gdynia 2016 r. 3. Morsowanie
 
W ciągu ostatnich lat miałam okazję pracować i zdobywać doświadczenie w cateringach dietetycznych oraz popularnej sieci gabinetów dietetycznych. Odbyłam także praktyki zawodowe w prywatnych poradniach i jednostkach szpitalnych. Prowadziłam warsztaty żywieniowe dla dzieci i młodzieży, zajęcia kulinarne dla dorosłych, przygotowywałam prelekcje prozdrowotne oraz pomagałam przy organizacji konferencji dietetycznych.
 
W 2018 r. obroniłam z wyróżnieniem pracę dyplomową „Wiedza i nawyki żywieniowe uczniów wybranych szkół w gminie Słubice”.
W przeprowadzonym przeze mnie badaniu wzięło udział 159 uczniów. Wykazałam, że młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych wpisuje się w tendencję obserwowaną w Polsce i innych krajach – posiada podstawową wiedzę na temat zdrowego odżywiania, jednak nie ma ona odzwierciedlenia w zachowaniach żywieniowych praktykowanych na co dzień.
Badanie ukazało m.in. alarmująco niskie deklarowane spożycie warzyw i owoców, które znajdują się u podstawy piramidy żywienia.
 
Każde z tych doświadczeń było dla mnie cenne i utwierdziło mnie w przekonaniu, że nadal istnieje potrzeba promowania zdrowego odżywiania
oraz aktywności fizycznej i co więcej – chcę ją realizować.
 
Tak powstała Anatomia Jedzenia.